L’ Autotest VIH ja es pot comprar a la teva farmàcia

El passat 12 Febrer vaig anar a una xerrada del COFB sobre “L’ autotest del VIH” que es pot comprar sense recepte mèdica a les farmàcies.

La  xerrada va resultar molt interessant, ja que Pep Coll, metge assistencial de l’Hospital Germans Trias i Pujol i Carmina R. Fumaz psicòloga clínica de de la fundació de La lluita contra la sida, ens van explicar quina és la situació de la sida a Catalunya, a qui pot està destinada aquesta prova, quina fiabilitat té, i l’ importància de poder fer aquest autodiagnosi previ.

Abans d’entrar en els detalls del autotest VIH i per comprendre la seva relevància us facilitarem algunes dades estadístiques sobre el VIH a Catalunya que ens van explicar els conferenciants.

Es calcula que a Catalunya hi ha més de 33.000 persones amb VIH. Al 2016 es van diagnosticar 781 nous casos, el que vol dir que es produeixen dues infeccions per dia. Aproximadament hi ha 8.000 infectats per VIH que desconeixen que ho estan, cosa que no només suposa un perill per a la seva pròpia salut (com més tard s’inicia el tractament més fàcil és arribar a les infeccions oportunistes associades al sida) sinó també per a la resta de població, ja que sense tractament antiretroviral transmeten el virus en les seves conductes de risc.

ÉS IMPORTANT remarcar que aquesta prova autodiagnòstica no substitueix el diagnòstic convencional, és només un gran pas endavant en un tema de prevenció de salut pública, per facilitar de forma fiable, còmode i confidencial un diagnòstic previ i ràpid de VIH.

 

Aquest fet afavorirà que la persona que doni un resultat positiu confirmi el diagnòstic definitiu amb el seu metge i pugui iniciar el seu tractament com més aviat millor.

 

L’ autotest VIH a qui pot estar destinat?

 A les persones que volen conèixer el seu estat serològic, pel que fa a una infecció de VIH. Per tant, es podria recomanar l’autotest a:

 • Les persones que després d’haver mantingut relacions sexuals amb penetració (anal o vaginal, o oral, sobretot si hi va haver ejaculació) sense preservatiu amb una persona amb infecció per VIH o de la qual desconeix el seu estat.
 • Persones que han compartit material de punció.
 • Aquelles persones que hagin patit alguna infecció de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis.
 • Els que volen deixar d’usar preservatiu després de tenir una parella estable.
 • Aquells que procedeixen de països d’alta prevalença o els que han tingut relacions amb persones procedents d’aquests països.
 • Els que fan servir o han usat drogues.
 • persones que han patit una agressió sexual.
 • Si ha estat exposat a mostres de sang per tema laboral (personal sanitari etc …)
 • Tota la població hauria de fer-se la prova almenys una vegada a la vida.

 

M’he comprat l’autotest VIH. Com interpretem el seu resultat?

A l’hora d’interpretar el resultats de l’autotest VIH és molt important tenir clar el concepte “període finestra”. I què implica el període finestra?

Implica que un no es pot fer la prova res més tenir una conducta de risc, ja que els resultats poden no ser fiables.

Quan una persona s’infecta pel VIH, el virus comença a replicar però només un temps després les cèl·lules immunitàries comencen a produir anticossos enfront del virus. L’autotest detecta aquests anticossos que comencen a ser detectables als 3 mesos de la infecció. En aquest període es pot obtenir un resultat negatiu, però la persona pot tenir alts nivells del virus en sang, en els fluids sexuals o en la llet materna, i encara no tenir els anticossos en la sang que puguin donar un resultat positiu en l’autotest.

comprar autotest VIH

 

 • En el cas d’un resultat de l’autotest VIH® positiu i, després de la confirmació d’un laboratori, aquesta detecció permet a la persona rebre atenció mèdica i obtenir un tractament. Els tractament eviten l’evolució de la malaltia i que redueixen considerablement el risc de transmissió.
 • En el cas d’un resultat negatiu de l’autotest VIH®, la persona no està infectada, probablement, i pot tranquil·litzar respecte al seu estat serològic, si la seva última situació de risc / exposició al VIH es remunta a més de 3 mesos.

 

L’ autotest VIH una prova autodiagnòstica fàcil, ràpida i fiable

El autotest és una prova en la qual un mateix pot recollir la mostra, fer-se la prova i interpretar el resultat sense intervenir cap professional sanitari extern ja que no cal enviar la mostra a un laboratori, s’obté el resultat en 15 minuts. Encara que cap prova d’autodiagnosi és fiable al 100%, la sensibilitat d’aquesta prova és del 99,5% i l’especificitat del 99,9%, però, si el resultat és positiu ha de ser confirmat per un laboratori estàndard.

 

Si tens qualsevol dubte o consulta sobre l’autotest VIH pots consultar-nos a la nostra farmàcia o enviar-nos un mail (link). T’assessorarem! 

Elena Galindo. Farmacèutica substituta.